Тенсегрити експериментални столове от Константин Ачков

10.05.2021 / 13:58 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Два от тях - Z-tense и Vector-1, ще са част от тазгодишното Венецианско биенале за дизайн, част от провеждащото се през година архитектурно биенале.

 

"Това е третото ми участие на Венецианското биенале и надявам се да бъде също така успешно както предишните. Редно е да благодаря на всички, които ми помагаха по този проект, и най-вече на бизнес партньора ми Деян Георгиев. Под Konstantin Achkov design studio ще се показват лимитирани бройки от висок клас колекционерски мебели пластики или скулптури с функция. Скоро ще имаме много добри новини и около бранда ни Lock furniture", казва дизайнерът.

 

Тенсегрити експериментални столове от Константин Ачков

 

Константин Ачков представи наскоро три нови разработки столове, тип тенсегрити (вид предварително напрегната пространствена конструкция, съставена от взаимно уравновесяващи се опънни и натискови елементи). Елементите, които са подложени на натиск, са пръти или греди, а тези на опън са въжета или други гъвкави елементи.

 

Тенсегрити експериментални столове от Константин Ачков

 

Трите стола показват три различни посоки на развитие на мебели с тенсегрити елементи. Всички те са подчинени на принципите на минимализма, като имат само по един такъв напрегнат елемент. Това позволява по-лесно овладяване на тези сложни структури, при които твърдите елементи не се допират един до друг, а се самоподържат в пространството само от натегнати въжета. Характеристиката на натегната пружина позволява на стола да реагира със леко свиване на натиск и след това да се възвръща в първоначална форма. По този начин столовете се адаптират естествено към седящия и се движат заедно с неговите движения. Така се постига нов вид ергономия, базираща се на природните принципи, а не на хидравлични системи.

 

Тенсегрити експериментални столове от Константин Ачков

 

Столът Vector-1 е първият протопип на част от поредица от четири стола с това име, при които има само един тенсегрити елемент с V-форма. Предната част на стола заедно със седалката и облегалката изграждат твърда рамка, която контактува със задните крака само чрез мрежа от натегнати въжета. Цялата система се натяга от един обтегач, която позволява лесно регулиране, което дава твърдостта на пружиниране при облягане назад. Страниците на рамката и задните крака са ламинирани с тънък лист неръждаема стомана, която подчертва отделните елементи, като ги прави едновременно ярки и отразяващи.

 

Тенсегрити експериментални столове от Константин Ачков

 

Столът Z-tense е нов прочит на емблематичния Z стол на Gerrit Rietveld. В случая е прекъсната наклонената плоскост на основата, като по този начин горната част създава усещането за левитация над долната част. Този тенсегрити принцип с горна част, която виси над долната и е стабилизирана от странични въжета, е много актуален в момента в интернет пространството. Това се дължи на факта, че се създава магично усещане за оптически невъзможна структура. При Z-tense се получава леко динамично придвижване на горната част напред и назад заедно със седящия, което дава усещането на люлеещ се стол.

 

Тенсегрити експериментални столове от Константин Ачков

 

Столът O-tense е първият прототип от фамилия мебели, при които има тенсегрити елемент с формата на обръч. В случая обръчът играе ролята на облегалка и е вплетен в ромб, на който са махнати двете страници. За да се подчертае още по-силно “летенето” на обръча спрямо основата, той е двустранно ламиниран с неръждаема стомана. Тя се появява и във външната част на усилващите рамки на основата. При облягане горната част на обръча пружинира назад заедно с гърбa на седящия и дава допълнително ергономично удобство.

 

Тенсегрити експериментални столове от Константин Ачков

 

Цялостното излъчване и на трите стола на Константин Ачков е подчинено на един смислен минимализъм, примесен с изненадващи недопиращи се тенсегрити елементи. Развитието на тази поредица от иновативни мебели може да се проследи на www.konstantinachkov.com. Проектът е осъществен по програма за подпомагане на творците в Ковид обстановка на българската държава към Национален фонд "Култура".


 

   още от Новини
   още от Дневна
   още от Арт
   още от Любопитно