STEAM център “раСТЕМ”

19.04.2021 / 11:29 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Центърът за природни науки и предприемачество в 90 СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин" в София е проектиран с изключителен детайл и душа от архитектите на LUSIO.

 

Центърът "раСТЕМ" е уникално по рода си учебно пространство за България, което интегрира природните научни дисциплини, творческите индустрии и работата с ръце, дигиталните науки и развива комуникационните и презентационни умения на учениците. Уникална добавка е присъствието и на стая на сетивата, чийто мултисензорен дизайн обгрижва нуждата от движение, концентрация и фокус, връзката с живи растения и животни. Центърът, който е единствен с толкова голям мащаб в България, ще бъде изграден това лято и училището има нужда от помощ в събирането на допълнителни средства.

 

STEAM център “раСТЕМ”

 

"Сърцето" обхваща голяма част от пространството на център "раСТЕМ". Там ще са разположени два амфитеатъра - един малък и един голям, като на тях ще могат да се провеждат лекции в различните направления от гост специалисти, презентации, концерти, театрални постановки и други. В дъното на по-големия амфитеатър ще има зелен екран за снимки и видеа. В това пространство има заложена и "Стена на славата", където учениците ще могат да закачат своите постижения, като макети, постери и награди. От "Сърцето" ще бъде и изходът за "Атмосфера" - класна стая на открито за бърза връзка със свеж въздух.

 

STEAM център “раСТЕМ”

 

В лаборатория "Еврика" ще се провеждат часовете по биология, химия и физика. Пространството е оборудвано с мивки, работни плотове и лабораторна камина, а специални контакти от тавана подкрепят свободното пренареждане на масите и осигуряването на захранване на което и да е място.

 

STEAM център “раСТЕМ”

 

Следва зона "Сътворение", естествено продължение на лаборатория "Еврика". Двете помещения могат да се използват заедно или поотделно. Тук обзавеждането е с индивидуални модулни маси, които са леки и устойчиви и могат да се пренареждат във всякакви форми. Зоната предлага и малък кът с амфитеатър, като вторична зона за презентиране освен сцената в "Сърцето", където могат да се репетират презентации пред по-малка публика.

 

STEAM център “раСТЕМ”

 

В "Мейкърспейс" пространството ще се кръстосват аналогови занаятчийски работилници с дигиталние технологии за бързо прототипиране. Наличието на специален склад подпомага и съхранението на дигитални технологии: 3D принтер, комплекти за роботика, мощен лаптоп за обработка на 3D модели, аудио и видео формати.

 

STEAM център “раСТЕМ”

 

"Мозъчният хъб" е замислен като малък киносалон, който е напълно шумоизолиран и светлината му се управлява чрез блекаут щори и димиране на осветлението. Сядайки на удобните меки кресла и пуфове, учениците могат да бъдат пренесени на виртуално посещение в къщата-музей на Иван Вазов например. Дизайнът на стаята и на технологиите в нея позволяват тя да бъде използвана и за виртуални срещи с лектори и ментори на учениците.

 

STEAM център “раСТЕМ”

 

В центъра е предвидена и стая "Слънце" или стая на сетивата. В модерните училища присъствието на сетивни стаи за релаксация са задължително изискване. Стаята има две обособени пространства. Първото прелива директно от "Сърцето" без врата и чрез пряка връзка със соленоводния аквариум привлича хората към себе си. В шкафовете под аквариума учениците ще оставят обувките си - жест, който им помага моментално да превключат към режим релаксация. Във второто пространство средата става още по-уютна с меките мокети, които "пълзят и по стените. С вратата, скрита в стената, може да се регулира нивото на светлина.

 

STEAM център “раСТЕМ”

 

Училището разполага с 330 000 лева, но за да обзаведе центъра с най-високо ниво на обзавеждане и оборудване, са му нужни още между 60 000 и 120 000 лева. За инвестицията училище ще се отблагодари, като сложи логото на вашата компания на специална плоча на входа на център "раСТЕМ", като заложи в брандирането на центъра логото на вашата компания или фирма и най-важното - ваши специалисти ще могат периодично да изнасят лекции и обучения, като с това може да положите основите на бъдещо сътрудничество с учениците, които биха могли да работят за вас след успешно завършване на образованието си.

 

Общинска банка АД

IBAN: BG18SOMB91303140521600

BIC: SOMBBGSF

90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин"

Основание: Дарение за СТЕМ център


 

   още от Новини
   още от Интериорни проекти
   още от Детска стая