Smart bedroom - по-добро здраве и релаксация

15.10.2020 / 13:22 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Най-новите технологии, от осветление до автоматизация, правят пространството за спане възможно най-благоприятно.

 

Smart bedroom - по-добро здраве и релаксация

 

Днес технологиите могат да донесат множество подобрения в спалнята - от интегрирано осветление до огледалата за намаляване на мелатонина, за да засилят сутрешната енергия. Клиентите започват да поставят като приоритет здравето в домовете си и да мислят повече за стаите, които по-специално оказват влияние върху цялостното им състояние. Здравни консултанти по дизайн все повече насърчават хората да инвестират в спалнята си. Трите неща, които имат най-голям ефект върху биологията и цялостното здраве на хората, са въздухът, светлината и топлинният комфорт (температурата). Въпреки, че е важно да се имат предвид в цялата къща, те са особено важни там, където хората почиват, а именно в спалнята.

 

Саморегулиращо се осветление

Правилната технология може да помогне за създаването на здравословни навици, като например светлини, които имитират естествената светлина навън или светлини, които се приглушават в определено време, за да укажат времето за заспиване. Адаптивната интелигентна технология може да помогне за регулиране на вътрешния часовник на тялото и да засили нашата имунна система.

 

Интелигентните системи могат да бъдат планирани да съответстват на променящата се светлина на открито и са създадени да бъдат възможно най-близо до слънчевите лъчи, огъня и лунните лъчи. Те са персонализируеми, така че потребителите могат да създадат правилното осветление за дадено пространство, като регулират количеството енергия, излъчвана през видимия спектър от цветове на светлината. Това позволява да се създаде широка гама от бели, пастелни и цветни цветове само от един източник.

 

Качество на въздуха

Филтрирането на въздуха се превърна в много търсено удоволствие от началото на пандемията Covid-19. Тези системи намаляват праха, плесените, бактериите и други замърсители, които може да намалят качеството на въздуха у дома. Ако е възможно, оптимално е да има система за пречистване в цялата къща, която използва усъвършенствани филтри, за да помогне за премахване на замърсяването и алергените. Потребителите могат  да управляват системите от приложение или с гласови команди, използвайки Alexa или Siri.

 

Интелигентните пречистватели откриват нива на въздушни частици във въздуха, съобщавайки ги чрез цветно кодирана светлинна система. Системата може да бъде контролирана или свързана с други домашни системи чрез интелигентно устройство, използващо същата технология. Пречиствателят действа и като овлажнител, който има интелигентна система за самопочистване. Ултравиолетовата светлина стерилизира водния резерв на системата, преди да се разпредели във въздуха и след овлажняването пречистеният въздух автоматично изсушава филтрите, за да предотврати появата на мухъл и бактерии.

 

Поддържане на температура

Поддържането на регулирана температура също е важно за спокойната възстановителна нощ. Това може да се контролира чрез всеобхватна система, но има и отделни термостатни системи. Свързан със смарт устройства, термостатът научава, когато обитателите не са у дома. След това системата преминава към икономичен режим, който може да спести на хората средно от 10% до 12% от сметките за отопление и 15% от сметките за охлаждане. Температурата може да се регулира чрез интелигентно устройство, така че да е топло или хладно, когато хората се приберат у дома. Най-добрите устройства могат да пускат музика или да съобщават какво е времето навън.

 

Напълно интегрирани системи

Първокласните системи разполагат с технология за затъмняване, регулируеми покрития на прозорците, които могат да бъдат програмирани да се отварят и затварят в определени моменти, персонализирани светлинни палитри и скрити контролни панели, които могат да се управляват от интелигентно устройство или с гласова команда.

 

Могат да се интегрират всички домакински системи, включително циркадно осветление, системи за наблюдение и пречистване на въздуха и водата и ергономични подови настилки. Системата за самообучение може да се наблюдава или контролира чрез приложение или таблет, инсталиран в дома.

 

Източник: Unique Estates


 

   още от Новини
   още от Спалня