Все повече се търсят имоти с баня към всяка спалня

10.09.2021 / 11:57 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Голяма част от купувачите на жилища държат да имат дрешник или кабинет в дома си.

 

Все повече се търсят имоти с баня към всяка спалня

 

Близо 60% от купувачите, търсещи да закупят жилище ново строителство, предпочитат да имат баня към всяка спалня, а голяма част от купувачите на жилища държат да имат дрешник или кабинет в дома си. Това показва проучване на Cushman & Wakefield Forton на нагласите на хората от среден и висш мениджмънт в големите компании в София относно покупката на нов дом. За клиентите днес е важно не само да купят имот, който харесват сега, но и който ще запази своята стойност в бъдеще.

 

Все повече се търсят имоти с баня към всяка спалня

 

Локацията има сериозна тежест при избор на имот за живеене, показват още данните от проучването. Доминиращ дял от анкетираните (41%) посочват, че биха купили апартамент на същата локация или сходна на тази, която обитават в момента. Най-голям е интересът към централните части на града, южните квартали и развиващите се райони около Околовръстния път. Последните са и местата с най-висока концентрация на новопостроени имоти, което дава разнообразен избор на клиентите.

 

Все повече се търсят имоти с баня към всяка спалня

 

Перспективата на новите квартали в столицата привлича хората, готови да инвестират дългосрочно в имот. Тези райони обикновено са най-желани от семейства с деца, търсещи качествена и спокойна среда. И в повечето случаи бързо намират съмишленици сред бъдещите си съседи. От особено значение при избора на локация са и изградената инфраструктура, добрата транспортна обезпеченост и социалната среда.

 

Все повече се търсят имоти с баня към всяка спалня

 

Жилищният пазар в София отбелязва сериозен ръст през първите шест месеца не само спрямо 2020 г., но и в сравнение с 2019 г. По данни на Агенцията по вписванията сключените сделки в София надхвърлят с 41% покупко-продажбите през същия период на 2020 г. и с 23% - за 2019 г. Този подем дава отражение върху инвестиционната активност и чувствително нарастват издадените разрешителни за строеж през 2021 г. На годишна база за второто тримесечие броят на жилищните единици със строително разрешително се увеличава почти тройно - от 1843 през 2020 г., до 5367 през настоящата година.

 

Все повече се търсят имоти с баня към всяка спалня

 

Двустайните и тристайните апартаменти поддържат челни позиции както по продажби, така и по брой новопостроени жилища. Тези с една спалня са предпочитани за инвестиционни покупки и представляват почти 45% от всички завършени жилища през 2021 г. Тристайните жилища традиционно се купуват за живеене и са с дял от 38%. Малко под половината от допитаните хора в анкетата се ориентират към тристаен апартамент с площ около 100 кв. м, като доминират хората, търсещи между 100 и 150 кв. м. При жилищата с три спални няма силно изразени предпочитанията за площ - варират от 100-150 кв. м до над 200 кв. м.

 

Все повече се търсят имоти с баня към всяка спалня

 

Стремежът към уединениe и по-голяма самостоятелност поддържа висок интереса към къщи, особено в южните райони, близо до планината. Запитванията са както за самостоятелни къщи, така и за редови къщи, част от комплекс. Бюджетите на клиентите за този тип имоти са приблизително 320 000 евро - 345 000 в зависимост от локацията и площта.


 

   още от Новини
   още от Любопитно