Ще модернизират училищните тоалетни в софийските общински училища

13.04.2021 / 16:33 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Крайната цел е навлизане на добри дизайнерски решения в сградите, осмисляне на санитарните помещения като функция и естетика и създаване на съвременна образователна среда.

 

Ще модернизират училищните тоалетни в софийските общински училища

 

В София започна набиране на кандидатури по проекта „София избира децата", който получи най-много гласове на граждани в Програмата „София избира". Тя стартира с цел реализация на проекти за подобряване на градската среда, предложени от гражданите и избрани от тях с гласуване. Бюджетът на Програмата е 1 500 000 лв. за 2021 г. Автори на проекта „София избира децата" са Ивелина Иванова и Деница Шилигарска. 

 

Целта на тазгодишния проект е създаването на съвременни училищни тоалетни и подобряване на средата за децата, особено за най-малките ученици - от предучилищна възраст до 7. клас. Авторите на проекта заявиха, че "крайната цел не е за смяна на едни плочки с други, а за устойчиво навлизане на добри архитектурни решения в училищните сгради, за осмисляне на санитарните помещения като функция и естетика и за създаване на модел на дългосрочна колаборация между специалисти и училища при създаване на съвременна образователна среда". „Въвличането на учениците в дългосрочен етап ще гарантира не просто активното опазване на конкретните училищни тоалетни, но съзнателното и активно отношение на младите граждани към цялата публична инфраструктура и заобикаляща среда", подчерта Деница Шилигарска. 

 

Основните критерии за избора на проекти са състоянието на училищните тоалетни и санитарни помещения, броя ползватели, политика за поддържане на хигиената и опазване на училищните санитарни помещения в дългосрочен план, както и политиката по въвличане на заинтересованите в дългосрочен план лица. 

 

Първият етап е кандидатстване до 2 май. В този срок училищата подават кандидатури. Оценяването на предложенията е в периода 3-17 май. Ремонтните дейности и извършване на изпълнението е планирано да се изпълни през лятната ваканция, за да не се пречи на учебния процес. Подробна информация може да видите на фейсбук групата на инициативата.


 

   още от Новини
   още от Детска стая