Искат да изградят Център за изкуство “Кристо и Жан-Клод” в Габрово

02.03.2021 / 12:27 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Общинският съвет одобри предложението общината да придобие безвъзмездно от МОН сградата на бившия текстилен техникум.

 

Характеристиките на сградата предоставят възможност за създаване и представяне на изкуство, а близостта й до друга музейна институция - Домът на хумора и сатирата, дава възможност за оформяне на културен комплекс с интегриране на различни услуги.

 

Искат да изградят Център за изкуство “Кристо и Жан-Клод” в Габрово

 

Идея и история


В брой 2. от 14 януари 1992 г. вестник "100 вести" предлага на страниците си създаване на постоянна изложба с произведения на Кристо и Жан-Клод в Габрово. Усилията в тази посока са продължени от Сдружение "Нашето по-голямо Габрово", което с решение от 19 юни 2008 г. на Общински съвет получава подкрепа за инициативата си за създаване на Център за съвременно изкуство на името на художника.

 

С договор, сключен с Кристо, Стефан и Анани Явашеви от 2013 г., Община Габрово получава дарение от 50 постера и се ангажира да създаде Център за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод" в срок от 10 години от подписването му.

 

През 2017 г. следват изложбите "Роден в Габрово" и "Кристо и Жан-Клод. Проекти" в Музея на хумора и сатирата, които се радват на голям успех. Габрово вече е разпознаваемо място, свързано с корените на Христо Явашев, детството му и фамилната история.

 

През 2020 г. в ХГ "Христо Цокев" беше открита и изложба "СъученициТЕ" с творби на Дора Бонева, Ива Хаджиева, Драган Немцов и Христо Явашев - Кристо - израснали буквално в един двор. „Габровската колония" - така Борис Попов нарича своите ученици. Четири талантливи деца, свързани преди повече от 7 десетилетия от детските игри и страстта да рисуват, всяко от тях вече утвърден творец с впечатляваща биография.

 

Искат да изградят Център за изкуство “Кристо и Жан-Клод” в Габрово

 

Мястото

 

В търсене на сграда през годините се обмислят различни варианти, сред които и теренът на бившия Техникум по текстил в Габрово с прилежащите към него сгради. Изборът пада върху него, защото е с подходяща локация, помещенията са с удачни размери, общото състояние на основната сграда и прилежащите й е много добро, конструкциите са стабилни. Може да бъде преустроена и да й бъде вдъхнат нов живот. В историята на съвременното изкуство подобно „съживяване" не е прецедент. В галерии за съвременно изкуство са превърнати стари фабрики, гари, училища, складове.

 

Техникумът и прилежащите му сгради и инфраструктура са разположени върху три имота с разгъната застроена площ около 10 700 кв.м.

 

Искат да изградят Център за изкуство “Кристо и Жан-Клод” в Габрово

Визуализации: Мартина Денева

 

Център "Кристо и Жан-Клод"

 

Центърът за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод" предвижда освен обширни изложбени зали, също фондохранилища, зала за събития, ателиета за габровските художници със съвременни условия за работа - удобни за посещения на куратори, критици, колекционери и публика, резидентни студиа за гост-артисти, работилници за деца, карнавална работилница с изложбена зала, кафене и споделено пространство.


 

   още от Новини
   още от Интериорни проекти
   още от Арт