Интериор, който ви разбира

04.06.2021 / 13:34 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Особено в ситуация, в която все по-често домът ни се превръща в офис и съвместява различни функции, умните системи ще играят все по-голяма роля.

 

Интериор, който ви разбира

 

Прибирате се у дома. Осветлението на входа се включва. Влизате и лампите в коридора светват, а стълбите разпознават дали сте вие, член на вашето семейство или кучето. Ако е вечер, то всяко помещение се осветява, а интензитетът на светлината е подходящ за това време на деня. Това е наистина умна система, която ви разпознава и знае вашите навици. Такива системи се влагат и в по-луксозните къщи в България и за тях разказа по време на RESIDENTIAL FORUM 2021 интериорният дизайнер Алекс Ковачев, собственик на студио IDEA.

 

Интериор, който ви разбира

 

Умните системи избират осветление в зависимост от стойката на човека - ако той седне на дивана и чете, то се включва насочено осветление. Ако легне на дивана да си почива, то осветлението става приглушено. Такава система може да се свърже с всяко устройство в къщата - телефонът да не звъни и дъщеря ви да не може да светне лампата, когато спите, след гости роботът да почисти пода, часовникът да мери пулса ви, а ако се въртите, докато спите, защото ви е топло, да се намали температурата в помещението. Умният дом ви слуша, гледа и усеща, за да ви създаде комфорт, а особено в имоти от висок клас се разработват променящи се в зависимост от ситуацията сценарии за всяко помещение, като дизайнерът допълнително изпипва всеки детайл не само естетически, но и функционално, каза и арх. Павел Янев.  

 

Интериор, който ви разбира

 

Освен в дома, такива системи могат да бъдат и изключително полезни в болници или в социални домове например, където може да се следи за състоянието на пациента, ако случайно падне например, или за дезинфекция и почистване на помещения.

 

Ема Димитрова


 

   още от Новини
   още от Любопитно