Що е то въздушно растение и как да го отглеждаме?

24.09.2020 / 13:40 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

От Cactus Lab дават няколко основни съвета, ако сте решили на направите въздушните растения част от своето ежедневие.

 

Що е то въздушно растение и как да го отглеждаме?

 

Въздушните растения са идеални за забързаното ежедневие на градския човек,  който няма достатъчно време, но има нужда да има по-красив и зелен живот, благодарениe на растенията. Те ще направят дома или работното ви място по-уютни, ще се впишат лесно в интериора и няма да изискват много специални грижи.

 

Tillandsia е въздушно растение и най-големият род в семейството Бромелиеви и наброява от около 550 до над 2 500 вида. Този род произлиза от топлия климат на Южна Америка. Като издържливи въздушни растения, в своята естетсвена среда те се намират от джунглата и тропическите гори до безводните условия в пустинята - от морското равнище до високопланинските райони.

 

Повечето видове Tillandsia използват кореновата си система, за да се прикрепят към дървета или скали и да абсорбират влага и хранителни вещества през листата си. Има огромно разнообразие от размери, форма, текстура, цъфтеж и цвят. Много от тези уникални растения подлежат на драматична промяна в цвета, докато се подготвят да цъфтят. Някои от тях имат много сладък и ненадминат аромат.

 

Това са растения, приспособими и толерантни към широк спектър от условия на околната среда, стоят ефирно и нежно във всеки интериор и изискват минимална грижа. От друга страна грижата за тях може да се превърне в истинско забавление, затова те стават особено любими растения за децата. Ето защо от началото на септември в Cactus Lab им обръщат особено внимание и дават няколко основни съвета:

 

ЛЮБОВ

 

Отглеждайте с любов вашите растения и бъдете сигурни, че те ще я усетят.

 

СВЕТЛИНА

 

Въздушните растения (tillandsia) се чувстват най-добре, когато са разположени на непряка слънчева светлина, а дори са подходящи за помещения с флуоресцентна светлина. Ако растението е позиционирано на директна слънчева светлина, то ще има нужда от по-често овлажняване.

 

ПОЛИВАНЕ

 

Въпреки, че това са растения, които не се засаждат в почва, те имат нужда от вода. Оптималната грижа за тях изисква седмично измиване на растението под течаща вода и дори накисване за около 20 минути във вода. След намокрянето им трябва внимателно да се подсушат (тръскат се, за да падне водата) или да се оставят на проветриво и слънчево място. Ако вашето растение е започнало да подвива листата си или да избледнява, означава, че е дехидратирано и има нужда от влага.

 

ТЕМПЕРАТУРА

 

Тези растения могат да издържат както много ниски, така и много високи температури. Най-добре виреят при температура около 21-27 градуса, като през зимните дни не е хубаво да са позиционирани в пространства, където температурата пада под 14 градуса.

 

ЦЪФТЕЖ

 

Цъфтежът на Tillandsia е много разнообразен и красив и може да трае от няколко дни до една година, при някои от по-бавнорастящи растения. Цветът може да варира от яркожълто, оранжево, червено, розово, синьо, лилаво, бяло и много нюанси между тях. Голямо разнообразие от растения цъфтят естествено от края на зимата до средата на лятото.

 

ПУЛВЕРИЗАЦИЯ

 

Пулверизацията или напръскването с вода не е задължително, но може да замести седмичната грижа за тях, ако го правите веднъж на 3-4 дни. Това освежава листата им и стимулира цъфтежа им.

 

ЕСТЕТИЧЕСКА ГРИЖА

 

Нормално е някои от долните листа на вашите растения да изсъхват, когато растението расте и тези листа могат леко да се извадят от растението. Ако върховете на листата са изсъхнали, може да изрежете изсъхналия връх на разстояние под ъгъл. Не се притеснявайте да навредите на вашите растения по време на обработка - те ще се възстановят.

 

Що е то въздушно растение и как да го отглеждаме?

 

Как да направим въздушните растения част от нашия интериор?

 

Тук вариантите са много разнообразни и дори могат да ви предизвикат да създадете растителна композиция сами и да вложите свой почерк и идеи. От Cactus Lab препоръчват да разгърнете книгата House of plants - living with succulents, air plants and cacti, където е отделено специално внимание на тези красиви растения и тяхното място в дома или офиса ви. Въздушните растения стоят много ефирно във висящ стъклен съд или метална рамка. Много е красиво, когато ги съчетаете с дърво - например изсъхнал клон, който да пробиете и да поставите растенията в обособените дупки.

 

Дървото и въздушното растение създават уютна лекота в пространствотo и ненатрапчиво присъствие в интериора. Това вдъхновява Cactus Lab да създаде последната си колекция ДЪРВ.ON, която представят в началото на септември.


 

   още от Новини
   още от Градина