Как да увеличите шансовете си за успех в конкурса jumpthegap?

22.02.2017 / 17:50 - citybuildhome.bg
  свежо  

Вчера в Експо Баня София се проведе среща с участието на Валентин Водев, член на международното жури на конкурса за млади дизайнери.

 

Темата на първата среща 'jumpthegap talk' в изложбената зала на Roca в София беше „Иновацията е потребна: Възможностите на дизайна и архитектурата да намират решения за удовлетворяване на потребностите на хората." Инициативата е поредица срещи с изтъкнати професионалисти от сферата на дизайна и архитектурата, които представят своя професионален опит и визия. Дискусиите се провеждат в различни градове по света, като част от международния конкурс за дизайн jumpthegap. Идеята е и да се разяснят в детайли условията на конкурса и да се дадат насоки на младите таланти, които желаят да участват в седмото издание. Конкурсът се организира от Roca - компания, която чества своята стогодишнина, със съдействието на BCD Барселона дизайн център. 

 

Как да увеличите шансовете си за успех в конкурса jumpthegap?

 

За срещата в София от Виена пристигна дизайнерът Валентин Водев, първият член от България в международното жури на конкурса jumpthegap. Той представи примери от собствения си опит за предизвикателствата пред дизайнера и решенията, които се налага да взима, и обясни на младите си колеги колко е важно да се участва в подобни конкурси и как това отваря врати и създава опит и самочувствие.

 

 Как да увеличите шансовете си за успех в конкурса jumpthegap?

 

Валентин Водев е роден в София. Има магистърска степен по индустриален дизайн от Университета по приложни изкуства във Виена и от Кралския колеж по изкуства в Лондон. Живее във Виена, където създава Vodev Studio. Неговите уникални дизайнерски решения в областта на продукти за широко потребление, транспорт, обзавеждане и обществени пространства са съчетание на иновация и приложна логика. Носител е на множество престижни награди и отличия сред които Red Dot Award (2015, 2009), победител в International Bicycle Design Competition (2012, 2010, 2007), Merit Award/Incheon International Design Prize за зелен дизайн (2009). През 2013 г. създава компанията Vello bike, специализирана в производството и продажбата на дребно на иновативни велосипеди и други продукти за мобилност.

 

Събитието в Експо Баня София откри мениджърът "Маркетинг комуникации" на "Рока България" Мария Ивчева /на снимката вдясно/. А модераторът инж. д-р София Ангелова, преподавател по ергономия в специалност „Инженерен дизайн" в Технически университет-София /на снимката вляво/, обърна внимание на това какво е иновация и защо е важна за живота на хората.

 

Как да увеличите шансовете си за успех в конкурса jumpthegap?

 

Мениджърът „Маркетинг и продажби" на Roca за Югоизточна Европа Веселин Симов се обърна към присъстващите млади дизайнери с думите: " Участвайте! Ние вярваме във вас, вярвайте си и вие!"

 

Как да увеличите шансовете си за успех в конкурса jumpthegap?

Снимки: CityBuildHOME.bg

 

jumpthegap е международен конкурс за дизайн, инициатива на Roca. Провежда се на всеки две години. От първото издание през 2004 г. партньор-съорганизатор е BCD Барселона дизайн център. Основната цел на конкурса е да предложи платформа, където млади професионалисти и студенти по архитектура и дизайн от цял свят, на възраст до 35 години, да покажат таланта си с предложения за устойчиви и иновативни решения за баня.

 

Традиционно журито на конкурса включва признати архитекти, дизайнери и професионалисти. В това издание президент на журито е известният архитект и директор на Zaha Hadid Architects - Патрик Шумахер. Другите членове на журито /освен Валентин Водев/ са доказани специалисти от различни страни по света: Бенедета Талябу (Италия), директор на EMBT Miralles Tagliabue и председател на второто издание на jumpthegap; Ма Янсонг (Китай), носител на наградата Young Global Leaders (YGL) за 2014 г. и председател на шестото издание на jumpthegap; Владимир Пирожков (Русия), президент на център за промишлен дизайн и иновации «АСТРАРОССА дизайн»; Анджали Сринивасан (Индия), директор на студия ChoChoMa и победител в конкурса Swarovski Designer of the Future Award 2016; Хосеп Конгост (Испания), директор Дизайн и инвации в Roca; и Исабел Ройг (Испания), управляващ директор на BCD Barcelona Design Centre и бивш президент на BEDA (Бюро на европейските асоциации по дизайн).

 

Jumpthegap - с още по-престижно жури и още по-голям награден фонд!

 

И в това издание има нови награди. В професионалната и студентската категория те са по 10 000 евро. Освен тях, един проект ще получи специална награда от 6 000 евро за устойчивост. Тя ще бъде дадена от фондация We Are Water на Roca, чиято цел е да се създава нова култура на водата - да дава възможност за справедливо развитие и устойчивото управление на световните водни ресурси.

 

За наградата на фондация We Are Water членовете на журито са: Ксавиер Торрас (Испания), директор на фондация We Are Water; Хенк Овинк (Холандия), специален пратеник по Международните водни работи на Холандия; и Софи Томас (Великобритания), основател и директор на Thomas Matthews Agency.

 

Jumpthegap - с още по-престижно жури и още по-голям награден фонд!

 

Още подробности за самия конкурс, за категориите и наградите тази година ще разберете от видеото:

 

 

Крайният срок за регистрация е 15 март, а за подаване на проекти - 19 април. Информация за конкурса е публикувана и във фейсбук.

 

Jumpthegap - с още по-престижно жури и още по-голям награден фонд!

 

Победителите от предишното издание може да видите тук


 

   още от Новини
   още от Баня
   още от Видео