5 стайни растения, които предпазват от вируси

15.10.2020 / 15:18 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Те не само освежават интериора, но благодарение на летливите фракции на етеричните масла са в състояние да пречистят въздуха.

 

Как да направим апартамента си по-безопасен по време на пандемия и да поддържаме имунитет, като добавим няколко саксии с полезни стайни растения?

 

Лимон

 

Цитрусовите растения винаги са се славили с лечебните си свойства. Не само сочните им плодове помагат за подпомагане на имунната система, но и ароматните им листа, които отделят полезни етерични масла. Една саксия с този здравословен цитрус може да направи въздуха в стаята почти стерилен. Веществата, които лимоните отделят, ефективно се борят с патогенните микроорганизми, бактерии и вируси.

 

Вечнозелено, лимоновото дърво, ако се грижите за него правилно, ще ви радва с красиви бели цветя и големи плодове през цялата година и ще ви предпазва от вируси. Лимонът предпочита хладни и добре осветени места, но изобщо не толерира течение и пряка слънчева светлина. При неблагоприятни условия дървото може напълно да свали листата си.

 

5 стайни растения, които предпазват от вируси

 

Домашна пеларгония

 

Пеларгонията не без причина е била постоянен обитател на первазите на нашите баби. Това класическо стайно растение не само ще зарадва целия топъл сезон с обилен цъфтеж, но също така ще помогне за защита срещу вируси и патогенни бактерии през зимата.

 

Смята се, че пеларгонията с червени цветя има максимални лечебни свойства, но белите, лилавите и розовите варианти не са по-лоши в справянето със задачите за пречистване на въздуха в помещенията. Веществата, които растението отделя, са толкова ефективни, че се оказват унищожители на стрептококи, стафилококи, грипни вируси и различни бактерии, причиняващи остри респираторни инфекции.


Pelargonium domesticum - домашната пеларгония, е вид, въведен специално като стайно растение. Грижата за нея е много проста, дори начинаещият може да се справи. Основното е да поставите растението на добре осветено място и редовно, но умерено да поливате, така че почвата да има време да изсъхне напълно.

 

5 стайни растения, които предпазват от вируси

 

Сансеверия

 

Друг незаменим помощник в борбата с вирусите е сансевиерията. Растението с изразителни листа, заострени в краищата, ще бъде отлична интериорна декорация и ще помогне да се поддържа здравословен микроклимат в апартамента.

 

Сансеверията не само перфектно почиства и овлажнява въздуха, но също така има изразени имуномодулиращи, антивирусни и фунгицидни свойства. Изисква непретенциозни грижи, толерира краткотрайна суша, така че е подходящо за тези, които понякога забравят за поливането.

 

Растението се чувства най-добре в осветени помещения, но трябва да бъде поставено на място, където не попада пряка слънчева светлина. Смята се също, че сансеверията е способна да потиска вредното лъчение от компютъра,така че това растение често се поставя точно на работното място до монитора.

 

5 стайни растения, които предпазват от вируси

 

Лавър


Една от най-популярните подправки, сухият дафинов лист може да се намери в почти всяка кухня. В своята зелена форма лавърът има не само отлични кулинарни характеристики, но и изключителни лечебни свойства. Поради високото съдържание на фитонциди, танини и микроелементи, това благородно растение има мощен укрепващ ефект върху имунната система. Лавровото дръвче има подчертан противовъзпалителен и антибактериален ефект, заради което често се нарича естествен антибиотик.


Отглеждането на лаврово дръвче у дома е достатъчно лесно дори за начинаещи. Това южно растение се нуждае от много ярка слънчева светлина, така че най-добре е да поставите саксията близо до южните прозорци. Обича висока влажност, затова трябва да се полива и напръсква обилно с пулверизатор.

 

5 стайни растения, които предпазват от вируси

 

Монстера


Монстерата е вечнозелено растение с характерни широки сърцевидни листа, отдавна популярно сред интериорните дизайнери, защото присъствието й има дори „театрален" ефект. Големите листа на монстерата отделят полезни вещества, които потискат вирусите и микробите, а също така помагат за йонизирането на въздуха.


Лечебните свойства на това растение са добре известни в Югоизточна Азия, където от древни времена е обичайно да се поставя в стаята на болен пациент, за да ускори здравословното възстановяване.


Монстерата предпочита разсеяна светлина и полусянка, идеална е за стаи със северно изложение. Температурата в стаята обаче трябва да се поддържа достатъчно висока, защото колкото по-топло е помещението, толкова по-бързо растат листата й.

 

5 стайни растения, които предпазват от вируси

 

Източник: EVA


 

   още от Новини
   още от Градина
   още от Любопитно