„Лунни делви” ще покаже корейският художник Ик-Джунг Канг

21.04.2017 / 11:16 - citybuildhome.bg
  свежо  

Световноизвестният артист, който живее в Ню Йорк, ще представи у нас 13 свои творби, изпълнени в смесена техника върху дърво.

 

„Лунни делви” ще покаже корейският художник Ик-Джунг Канг

Happy Worlds Yellow Tree, 180 x 180cm, Mixed Media on Wood, 2010

 

Посолството на Република Корея и Националната галерия на България – „Двореца”, представят художника и майстор на инсталации Ик-Джунг Канг. Изложбата ще бъде открита на 25 април, вторник, от 18.00 ч.

 

На всяко произведение са изобразени лунни делви – това е и името на експозицията. Те са вид традиционни корейски порцеланови съдове, чиято изработка датира от най-късния период на корейската династия Чосон (края на ХVІІ и ХVІІІ в.). Традиционната лунна делва има проста, изчистена форма и е с тъмно бял цвят. Името идва от нейния облик, напомнящ пълна луна. Грънчарят първо е трябвало да направи долната половина отделно от горната половина, след което е свързвал двете полусфери с ръка. В тази изложбата творецът утвърждава идеята за лунната делва като метафора на единство, на цялостност чрез свързване на две различни части, като двете Кореи. 

 

„Лунни делви” ще покаже корейският художник Ик-Джунг Канг

Blue Moon Jar, 176 x 176cm, Mixed Media on Wood, 2012

 

Ик-Джунг Канг е получил международно признание за създаването на значими творби, изложени на обществени места, които целят да насочат вниманието към положението на различни хора и общности по света. Българската публика ще има възможност да се наслади на таланта на Канг за втори път. През 2010 г. по повод 20-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Република Корея и България в Националната галерия за чуждестранно изкуство е представена неговата инсталация „Плаващи часове”.

 

За своите инсталации художникът често използва детски рисунки. По собствените му думи, когато е бил дете, той често слушал истории от по-възрастните в семейството за живота в Корея, когато е била една държава - преди да бъде разделена от Корейската война (1950-53). Тези спомени го вдъхновяват да мисли за изграждането на истински мост, свързващ Южна и Северна Корея, покрит с рисунки на деца и от двете Кореи, символизиращ единството между двете страни.

 

Въпреки че този мост все още предстои да бъде изграден, идеята го вдъхновява за първата му инсталация на детското творчество: „100 000 мечти“ (1999 г.). Това е еднокилометров винилов тунел, в който са изложени всички рисунки на децата. Въпреки че не участват севернокорейски деца, както е било планирано, посланието на проекта става популярно по цял свят.

 

През 2001 г. Канг завършва проекта „Удивен свят“ (Amazed World), възложен му от Република Корея (Южна Корея), съвместно с UNICEF. Работите на приблизително 40 000 деца от 150 държави с различни култури, религии и интереси са изложени в гигантска инсталация-лабиринт, разположена във фоайе на сградата на ООН в Ню Йорк.

 

„Плаващи мечти“ (Лондон 2016 г.) е сред най-новите му творби, поставена в река Темза, в близост до моста „Милениум”. Тя насочва вниманието към болката на разселените хора и общности от засегнати от война райони по света, като в същото време играе ролята и на мемориал за милионите разселени и разделени по време на Корейската война (1950-53), както и на горчив символ на надеждата за обединение на Южна и Северна Корея.

 

По време на посещението си в България Ик-Джунг Канг ще покани българските деца да нарисуват своите мечти и истории в 3х3-инчов хартиен формат в Софийската градска библиотека. От творбите Канг ще изработи голямо пано, което желае да дари на детска болница или друга обществена институция, като по този начин сподели и надеждите и въжделенията на децата и хората в България.

 

Експозицията „Лунни делви” ще гостува на Национална галерия „Двореца” до 21 май.


 

   още от Новини
   още от Арт