Как кашони от телевизори се превръщат в мебели

08.05.2020 / 13:53 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Дизайнерите на еко-опаковките разказват за проекта, който им донесе отличието „CES Innovation Award“ на форума CES в началото на годината.

 

През април Samsung Electronics представи своите нови еко-опаковки - система за опаковане на продукти, която улеснява повторната употреба на кашоните на лайфстайл гамата телевизори на компанията. Дизайнът на специалните картонени кутии позволява на потребителите да ги превърнат в малки многофункционални мебели. От дебелите гофрирани картони, използвани в опаковките, могат да се конструират масички и лавици, а инструкциите за сглобяването им са достъпни чрез сканиране на QR-код, разположен от външната страна на кутиите. При разработването на еко-опаковките дизайнерите не просто целяха да развият изключителен продукт, а да предложат решение, което да е устойчиво от гледна точка на околната среда.

 

Как кашони от телевизори се превръщат в мебели

 

Еко-опаковка, вдъхновена от начина, по който хората използват телевизорите си

 

„Не би ли трябвало да има вариант кашонът на телевизора да се превърне в нещо полезно, а не просто в отпадък?" - този въпрос даде началото на разработката на проекта за еко-опаковка. „Днес все повече и повече потребители се интересуват от това как да опазват околната среда. Благодарение на еко-опаковките те могат да дадат своя принос, като всъщност купуват същите онези продукти, които принципно биха потребявали. Това беше идеята, която залегна при старта на инициативата", казва дизайнерът Daehee Yoon.

 

Основната идея за повторно използване на материалите обаче не беше достатъчна сама по себе си - бяха необходими конкретни стъпки, за да може визията на дизайнерите действително да се реализира. Много от собствениците на нов модел телевизори в допълнение купуват шкафове, в които да съхраняват аксесоарите към телевизорите. „Имайки това предвид, започнахме да се вглеждаме в гофрираните картони на пазара и да обменяме идеи с производители на по-малки, компактни мебели", споделя дизайнерът Jonathan Whang.

 

Как кашони от телевизори се превръщат в мебели

 

Дизайн с щампа на точки или как „Направи си сам" е лесно у дома

 

И докато при разработката на даден продукт естетиката е от значение, дизайнерите никога не изпускат от поглед и функционалността. Ето защо за създателите на еко-опаковката целта бе не само да предложат идея, която да отговаря на заданието - целта бе опаковката да бъде лесна за ползване и да бъде дълготрайна. В началото дизайнерите възнамеряваха да направят перфорирани указателни линии в картона и да добавят разпечатани схеми. Скоро обаче стигнаха до извода, че този подход ще ограничи броя на възможните вариации на конструкции и може да доведе до щети по продуктите по време на логистиката.

 

Така екипът на Samsung разработи дизайна с щампа на точки. Благодарение на отпечатаната върху картона „решетка" от точки потребителите могат лесно да следват указанията за повторно използване на материала, а при транспорта продуктът остава добре защитен - и всичко това без почти никакви допълнителни разходи или въглеродни емисии. „Една от всеки пет точки е по-голяма от останалите, а броят на точките служи за мерна единица. Тази система прави изграждането на вашите собственоръчно сглобени мебели по-лесно, а освен това те изглеждат много добре, когато са готови", разяснява Yoon.

 

Елемент от системата за улесняване на повторното ползване на еко-опаковките са електронните указания, които не са налични на хартия. Те предлагат богат избор от схеми за конструиране на мебели, достъпни чрез QR-кодове за сканиране, разпечатани на горната част на кашоните. „QR-кодове дават възможност за бърз достъп до наръчниците за сглобяване, без да е необходимо да инсталирате приложения. Дигиталният формат на указанията ни позволява лесно да добавяме или да модифицираме схемите", разказва Sungdo Son.

 

Как кашони от телевизори се превръщат в мебели

 

Иновативност в устойчивото развитие

 

Отпечатването на точки върху кашоните в комбинация с дигиталните схеми за сглобяване може и да звучи твърде елементарно като идея. Трябва да се има предвид обаче, че разработването на лесни за изпълнение схеми и същевременно на крайни продукти, които да са и дълготрайни, и атрактивни, бе голямо предизвикателство за дизайнерите. „Наложи се няколко пъти да променим стратегията си, докато на финала стигнахме до решение, което да е подходящо за всички видове кашони", допълва Whang.

 

Разсъждавайки над концепцията на потребителското изживяване при сглобяването на мебелите, Whang допълва: „Нивото на умения за изграждането на мебелите от кашони, както и необходимото време за сглобяване им, са посочени в указанията - така потребителите ще направят информиран избор как точно да използват картона. След като телевизорите с еко-опаковка излязоха на пазара, от наша гледна точка бе интересно да проследим колко много „крайните продукти" - собственоръчно направените мебели - се различават едни от други по отношение на форма и външен вид, въпреки че в действителност са били ползвани еднакви указания".

 

„Въпреки че нашият проект за еко-опаковка няма да доведе до драстично намаляване на нивата на хартиените отпадъци, се надяваме, че усилията ни ще повишат чувствителността на хората по отношение на темите, свързани с опазването на околната среда", отбелязват дизайнерите. Всъщност, именно идеята за провокиране на съзнателно отношение към околната среда у по-голям кръг от хора донесе на екипа отличието за иновации на форума CES - „CES Innovation Award" - в началото на тази година.

 

Какво следва? Проектът за еко-опаковки все още не е приключил. „Партнираме си с Dezeen, списание за лайфстайл и дизайн във Великобритания, с идеята да организираме конкурс за дизайн на еко-опаковки, отворен за всички желаещи. Задачата, поставена пред участниците, ще бъде да създават различни видове дизайни, използвайки щадящи природата материали и гофриран картон", допълват дизайнерите.

 

Как кашони от телевизори се превръщат в мебели


 

   още от Новини
   още от Любопитно