Изложба на италианския скулптор от Тоскана Йорио Виварели откриват в Севлиево

08.10.2018 / 15:14 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Събитието е от 17:30 часа на 9 октомври в галерия „Асен и Илия Пейкови“.

 

Изложба на италианския скулптор от Тоскана Йорио Виварели откриват в Севлиево

 

Йорио Виварели (1922-2008) е свързван чрез артистично сътрудничество и приятелство с големия български скулптор Асен Пейков, живял и творил в Рим. Двамата работят заедно по реализацията на статуята на Пейков  „Леонардо да Винчи" на летище Фиумичино.

 

Преживявайки ужасите на Втората световна война, Виварели е пленен и задържан в концентрационни лагери в България, Австрия, Унгария и Германия. След войната тосканецът - по рождение и по сърце - завършва академията по изкуства във Флоренция и продължава творческия си път и като един голям пътешественик. Кариерата му започва в Италия, но следват редица успешни художествени реализации в Южна Америка, Съединените щати, Япония...

 

През петдесетте години на ХХ век Йорио Виварели работи в леярната за художествени творби на Ренцо Микелучи в Пистоя. Реализира произведения на творци с международна известност, сред които и Асен Пейков. Маестро Пейков избира Виварели за свой сътрудник заради прецизността и старанието, които влагал.

 

В този период, подтикнат от архитекта Оскар Сторонов и благодарение на познанствата си с Райт, Льо Корбюзие и Уолтър Ройтер, Виварели започва да отделя време и на своето скулптурно творчество, предназначено за големи градски пространства. Така се раждат творби, които днес се намират в Детройт и Филаделфия. Отличен е с първа награда в конкурса за проект за оформлението на площад „Кенеди".  С фонтана „Пролетни ритуали" той печели сред 194 участващи.

 

Колекцията от творби на Йорио Виварели, показана на изложбите в България, е предоставена от фондацията в Пистоя, носеща името му. Поразително е непосредственото, но благородно сдържаното въздействие на пластиките и рисунките. И в тези произведения скулпторът е верен на своята концепция за изкуството на надеждата, където всеки образ е едновременно уловено мимолетно състояние, но и разгърната и вечна цялост на една красива история, отнасяща зрителя до сърцето на идеалното и непреходното. В това грижливо режисирано от художника пътуване на съзнанието идва и очевидното прозрение, че надеждата в душите никога не е толкова жива, колкото когато се сблъсква с неизчерпаемата енергия на изкуството.


 

   още от Новини
   още от Арт