Идеята ни е да правим уникални проекти

13.05.2020 / 13:50 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Теренът, природата, клиентът, бюджетът - това е един голям пъзел, в който нареждаш частите. Другото е креативност, казва арх. Павел Янев.

 

Арх. Павел Янев е израснал в семейство на строителни инженери, но става архитект. През 2011г. основава архитектурно-дизайнерското ALL in Studio, отличено с международна награда от Лондон за "Най-добра еднофамилна резиденция", номинация за "Сграда на годината" от ArchDaily, три пъти първо място "Интериор на годината в България", German Design Award, European Property Awards, Сграда на годината (три пъти), Archilovers, Design Milk. Студиото е фокусирано върху бутикови обекти, които проектира и изпълнява от начало до край, и работи за хора-визионери, които не правят компромис със себе си и качеството на заобикалящия ги свят. В момента студиото изпълнява две къщи и един апартамент, проектира сграда и пентхаус.

 

Идеята ни е да правим уникални проекти

 

Най-трудната част в работата на проектанта е реализацията, защото това означава да управляваш целия процес, каза арх. Павел Янев по време на виртуална дизайн среща в платформата Zoom. Според него много важно в разговора с клиента е да си честен с него, да го информираш, но и да определиш бюджета за проекта още в начален етап.

 

„Процесът на работа тръгва от терена, природата и човешките дадености (за кого проектираш и какъв е битът на клиента). Започвам да рисувам, като си представям как той обитава жилището си, как влиза, как излиза, каква светлина му е необходима, но най-важното нещо е да се определи какви ще са неговите месечни разходи по този дом. След това идва бюджетът - в момента, в който знаем какъв е той, знаем какъв тип ще са материалите. Това е един голям пъзел, в който нареждаш частите. Другото е креативност", каза архитектът. 

 

В ALL in Studio отказват стандартни проекти, защото искат те да са уникални. „За мен дефиницията за успех е да съм защитил проекта без компромис с кардиналната си концепция. Резултатът трябва да е малко над това, което очаква клиентът", казва арх. Янев. Студиото работи по един проект цялостно - от-до. „Големите архитекти правят проектите си от ландшафта до столчето. А каквото и да правиш, трябва да го правиш със сърце, а не да приключваш работа в шест", каза Янев и допълни, че в България 98% от архитектите са като нотариуси - създават еднакви еднотипни жилища.  

 

Идеята ни е да правим уникални проекти

Идеята ни е да правим уникални проекти

 

„Това, което ми се иска да има в жилищата, е спалните да бъдат по-големи, евентуално там да се разположи работен кът, а всяка спалня да си има отделен тип дрешник. Иска ми се детските стаи да са по-големи, да има отделно място за кабинет... Това означава да се добавят квадратури, квадратури, квадратури. И означава да поскъпне една жилищна единица. Всичко опира до пари".

 

Най-голямото предизвикателство за арх. Павел Янев в последните месеци е как да излезе на външен пазар, защото на Източна Европа не се гледа с добро око и трябва да се докажеш. „Да направиш проекта е най-лесното. Трудно е да спечелиш клиента и да си довършиш работата както трябва. Иска ми се да спечелим в Германия още проекти, но в момента е предизвикателство как да стигна дотам", казва Янев.

 

Извън работата архитектът чете книги, гледа филми и прекарва свободното си време със своя 6-годишен син. „Той ме възпитава на търпение. Когато обясняваш нещо на едно малко дете, това те учи и как да обясняваш нещо и на клиента", споделя арх. Янев.

 

Предстои онлайн интервю с арх. Павел Янев

 

„Най-голямата ми грешка като млад дизайнер беше, че се интересувах основно от парите, които ще получа, вместо да отида да стажувам. Но ако искате да се научите, трябва да направите именно това, за да знаете как работи бизнесът", каза арх. Янев и допълни, че най-добре за студентите е да работят, докато учат.

 

Ако не се самообучаваш и нямаш желание, ще се превърнеш в поредното „камикадзе" в сектора, смята Павел Янев. „Програмите за чертаене са важни, но аз например чертая с молив. В България и Германия учат студентите да станат добри чертожници, но най-важното е да си развиеш идеите", допълни той.

 

Архитектът и дизайнер препоръчва на младите да участват в конкурси, да гледат филми за архитектура и дизайн, както и интервюта със стархитекти. Най-добрата книга според него е „Принципи" на Рей Далио - книга за всеки самокритичен и мислещ човек, който желае да бъде успешен.

 

Идеята ни е да правим уникални проекти

 

ALL in Studio предлага и 14 видео урока, в които арх. Павел Янев разказва за своята философия, принципи, творчески почерк и всички стъпки, които са му били необходими, за да може той и неговото студио да постигнат забележителните резултати, които имат. Разбира се, съпроводени с много трудности и падения.

 

 

Ема Димитрова


 

   още от Новини
   още от Арт
   още от Интериорни проекти