Дизайнът трябва да върне поезията на хората

08.05.2020 / 15:12 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Той трябва да ги вдъхнови да станат отново мечтатели, казва Елиа Недков.

 

Дизайнът трябва да върне поезията на хората

 

Елиа Недков е архитект с интерес към изкуството, интериорния и продуктов дизайн, арт-директор на различни брандове, носител на множество европейски награди, гост-лектор в престижни школи по дизайн. Работил е и като арт-директор на СКЛАДА, откъдето разговарят с него за живота му на остров Майорка, където го отвежда същото, както и на всички други места, където е живял - любопитството към нова култура, климат, порядки и начин на живот.. и комбинацията на всичко това с морето.

 

Тук, както и в Италия, мога да усещам ясно невероятната следа, която времето оставя върху стените, улиците, предметите. Тук те се виждат, запазени са. Тези текстури са ми нужни, те ме вдъхновяват. Красиво е, когато хората имат отношение и внимание към архитектурата, изкуството и традициите, които са наследили. Сега, докато пиша тези редове, чувам звука на камбана, примесена със сирената на кораб, който напуска пристанището, за да отпътува към безкрайното море... Това ме кара да се усмихвам", казва Недков. „Домът, в който живеем (заедно с Анна-Александра - също разностранен артист - бел. ред.), е слънчев, пълен с изкуство, и има голяма тераса, на която обичам да пуша лула и да съзерцавам. Това е ателието, спалнята, както и мястото, където често има приятели", споделя Недков. 

 

Дизайнът трябва да върне поезията на хората

 

С Анна-Александра Недков реализира пърформанса MYTHOS и подготвят следващия проект - MINOTAUROS, част от който ще бъде късометражен филм. В момента Елиа подготвя трета изложба, този път на графични отпечатъци (линогравюра). Участвал е в курирането на изложба на Майоркински художници, която е трябвало да се състои в Базел Арт Център, но тя е отложена заради коронавируса. През последната година Недков снима две модни колекции, направил е няколко каталога и е започнал колекция на кожени чанти и аксесоари. „Вярвам, че локалното занаятчийско производство трябва да се насърчава и проектът Handmade in Mallorca е израз на тази идея. За мен има много чар в комбинацията на дизайн с локално производство. Освен това правя и апартамент за приятел в Милано", обяснява Недков.  

 

Дизайнът трябва да върне поезията на хората

 

Според него в Майорка всичко е повлияно от Средиземноморието. „Дизайнът, както и всичко останало, е slow - според мен като естествен израз на климата и географската ширина. Тук има архитектура, която е наистина невероятно добра, тъй като борави виртуозно с най-първичните понятия като светлина и пространство. Материалът е камък, който бързо приема цвета на пясъка и се втъкава в останалата картина. В последните две години започнаха да правят годишно изложение, което представя дизайна, направен на острова. Има малки дизайнерски ателиета, но има и сериозни представители като Camper (известната фирма за дизайнерски обувки е възникнала тук).

 

Дизайнът трябва да върне поезията на хората

 

Индустриалният дизайн - не само в Испания, е започнал да тъпче на едно място, смята Елиа Недков. „Има абсолютна необходимост от експеримент, откриване на нови аспекти. Ако досега задачата на дизайна е била да даде форма на консуматорките нужди, то сега трябва да върне поезията на хората, да ги вдъхнови да станат отново мечтатели. Имаме неистова нужда да намерим нови подходи към живота. В момента в архитектурните среди присъства идеята, че бъдещето е в провинцията, в човешкия мащаб. Големите градове са станали като чудовища, които консумират много ресурси, стават все по-лабилни, по-лесно могат да колабират, същевременно са и по-егоистични. Мисля, че единственият начин да просъществуваме е да започнем да насърчаваме и ценим отново локалното - производство, занаяти, творчество и т.н.", казва той.

 

Източник: СКЛАДА


 

   още от Новини
   още от Арт