Четвърти дърводелски и занаятчийски събор ще се проведе през уикенда

26.08.2020 / 14:44 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Събитието в събота и неделя е в севлиевското село Селище.

 

„Доскоро хората ни гледаха с недоверие, когато обяснявахме, че всички трябва да се подготвяме за трудни времена, че трябва да си строим малки, но високоефективни къщи на село, че трябва да развиваме собствени стопанства и да усвояваме колкото се може повече занаяти. Първата вълна на корона вируса обаче отвори очите на много хора и те трескаво започнаха да желаят да изоставят града и да се преместят на село", казват от блога за занаятчийско дърводелство „Дърводелски свят". Зад него стои малка група занаятчии, намиращи се в централния Балкан, които се наричат с името „Занаятчии от Балкана" или „Craftsmen of the Mountain".

 

Според занаятчиите, възникват редица нелеки въпроси като: Кой ще ни построи къщата? По каква технология да я построим? Как да намерим правилната фирма? Как да си направим градината? С какво да обработим дървото така, че да не е токсично за растенията? Как да успеем да направим всичко това, ако разполагаме само с ограничени средства? Част от отговора на тези въпроси неизбежно изисква усвояване на различни занаяти и самоучастие в строителството, ремонта или обзавеждането на къщата. Ето на тези въпроси организаторите искат да фокусират дискусиите в Четвъртия дърводелски и занаятчийски събор.

 

Четвърти дърводелски и занаятчийски събор ще се проведе през уикенда

 

Съборът ще предложи серия от лекции с безплатно обучение и демонстрации на заточване на ръчни инструменти (тип длета и ножове на рендета) и използване на натурални финиши за дърво. Ще бъде представен балсамов крем за ръце, кожа и дърво, който премахва границата между козметиката и финиша за дърво. Ще има демонстрации и на друг нов продукт, който малко хора са виждали в България, а именно - специални шкурки за сложни детайли. С тях може да се обработват детайли със сложна форма от дърво и метал. Шкурките са особено подходящи за премахване на ръжда от сложни метални предмети. Това е особено приложимо при възстановяване на стари рендета и инструменти. Ще ви бъдат предложени и уникални пейки и табуретки/столчета с естествена кожа, както и серия в етно стил. 

 

Мястото на събора е парк със стари сенчести дървета и каменни зидове от стари сгради, които тепърва ще бъдат възстановявани за работилници и обучение по различни занаяти. Подробности за присъствие и участие вижте тук.


 

   още от Новини
   още от Любопитно